Η Κατοχή και ο Εμφύλιος μέσα από ιστορίες ανθρώπων
που δεν έμειναν στην Ιστορία ως οι πρωταγωνιστές
Η παράσταση παρουσιάστηκε στο BIOS
Πρεμιέρα την Άνοιξη του 2016

Εθνικαί Εορταί

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο BIOS
Πρεμιέρα την Άνοιξη του 2016

Τρεις νέοι ηθοποιοί καταδύονται στην ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και μοιράζονται ιστορίες ανθρώπων που αν και δεν έμειναν στην Ιστορία ως οι πρωταγωνιστές της, σίγουρα την καθόρισαν.

Ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα καθώς και τραγούδια συνθέτουν την παράσταση σε μια απόπειρα να διερευνηθεί η πολύπλευρη επιρροή που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων. Μικρές στιγμές, άλλοτε δραματικές και άλλοτε κωμικές, προσδιορίζουν το σύνθετο και συχνά απρόβλεπτο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι άνθρωποι στις κρίσιμες περιστάσεις. Δίπλα στον πόνο και τη δυστυχία υπάρχει η συσπείρωση, ο έρωτας, το τραγούδι.

Το υλικό της παράστασης χρονικά τοποθετείται στην Κατοχή και τις ρίζες του Εμφυλίου και φτάνει μέχρι και τα μετεμφυλιακά χρόνια, επιχειρώντας να καταγράψει κατά το μέγιστο δυνατό την πολυφωνία της εποχής και επιλέγοντας να εστιάσει στους ανώνυμους ήρωες. Οι πραγματικές μαρτυρίες και οι φανταστικές αφηγήσεις εναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς να διαδέχονται η μία την άλλη σε χρονολογική σειρά. Πραγματικές ιστορίες μοιάζουν επινοημένες, αλλά και το αντίστροφο.

Οι αφηγητές είναι τρεις ξεχωριστές φωνές που διασταυρώνονται και συντονίζονται μεταξύ τους ενώ παράλληλα κινούνται συνειρμικά από τη μια ιστορία στην επόμενη χαράσσοντας τη δική τους πορεία μέσα στο υλικό. Χωρίς τους διακριτούς ρόλους του σκηνοθέτη και του ερμηνευτή η προσπάθεια της ομάδας είναι να προσεγγίσει με έναν ελεύθερο και προσωπικό τρόπο μια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας που έχει αφήσει πολύ έντονα σημάδια στο σημερινό κόσμο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη
Συνεργασία στη δραματουργία: Πηνελόπη Τσούτσουβα
Επιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Ανδριάνα Δακανάλη
Φωτογραφίες- βίντεο: Σωτήρης Βασιλείου
Καλλιτεχνική συνεργασία: Αθανασία Γιάνναρη

Παίζουν: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από κείμενα που έχουν γράψει οι: Θανάσης Βαλτινός, Άλκη Ζέη, Νίκος Καζαντζάκης, Παντελής Καλιότσος, Μαρούλα Κλιάφα, Τάκης Μανωλάς, Τζώρτζης Μαράτος, Χρόνης Μίσσιος, Δήμητρα-Μάρα Μιχαλακέα, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπεράτης, Ελένη Νικολαΐδου, Ιζαμπέλλα Παλάσκα, Έλλη Παπαδημητρίου, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Μαρία Ρεζάν, Ρόδης Ρούφος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Ηλίας Στάβερης, Ουρανία Στάβερη, Διδώ Σωτηρίου καθώς και αυθεντικές μαρτυρίες
ΚΡΙΤΙΚΕΣ

lifo.gr
monopoli.gr
boemradio.gr


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Popaganda
Αυγή
Press Publica